Title Image

De Binnenhaven: een moderne wooncoöperatie

De Binnenhaven: een moderne wooncoöperatie

Op de plek van het oude zwembad, naast de nieuwe sporthal, komt een bijzondere woongemeenschap, een soort hofje 2.0 voor mensen met sociale pit.

In dit moderne hofje, dat De Binnenhaven (*) heet, wonen straks mensen die net iets meer voor elkaar willen betekenen dan gewoonlijk. Deze mensen bedenken ook nog eens zelf wat ze allemaal willen dat er aanwezig is in het hofje. Een CareB&B bijvoorbeeld, een gezamenlijke tuin of toch liever een gezamenlijke woonkamer of klusschuur? Hier beslissen de toekomstige bewoners samen over. Zij hebben zich namelijk verenigd in een wooncoöperatie.

Voor ieder wat wils

Wooncoöperatie Binnenhaven telt straks ongeveer 90 woningen. Dit zijn woningen van 20m2 tot 140m2, maar de meeste woningen zullen tussen de 45m2 en 70m2 groot zijn. Dat betekent dat het hofje geschikt is voor studenten die iets willen doen voor hun buren, voor gezinnen, stellen en natuurlijk ook voor ouderen die wat meer zorg en aandacht nodig hebben.

De bewoners in Binnenhaven kijken niet alleen extra om naar elkaar. In de CareB&B is straks ook plaats voor mensen die net uit het ziekenhuis komen en willen revalideren in een zorgzame omgeving. De Binnenhavenaren zorgen voor bijvoorbeeld eten terwijl eventuele extra zorg van buitenaf komt.

Wat levert het op voor Haven?

In Almere Haven is behoefte aan woningen voor jong en oud. Daarbij weten we nu al dat in de toekomst mensen die zorg nodig hebben dat vaker dichtbij of thuis moeten zoeken. De Binnenhaven beantwoordt aan beide behoeften. Het levert woningen voor jong en oud en de bewoners zorgen extra voor elkaar en anderen. De zo bekende hofjesstructuur in Haven wordt met Binnenhaven naar een volgend level gebracht, klaar voor de toekomst.

Planning

Op dit moment worden de woonwensen geïnventariseerd. Het duurt nog even voordat het hofje er echt is. Het definitieve plan zou rond de zomer naar de gemeenteraad moeten, die moet dit dan goedkeuren. Daarna moet het bestemmingsplan er nog doorheen, dit kan wel een jaar tot anderhalf duren. En dan moet er nog gebouwd worden. Ongeveer in het najaar van 2022 zou het klaar moeten zijn.

Architect Peter van Assche en zorgexpert Bart Lammers, wonnen twee jaar geleden de prijsvraag “Who Cares”. Toen de gemeente Almere liet weten het plan graag te willen uitvoeren, werd vastgoed-/buurtontwikkelaar DubbeLL betrokken. Zij zorgen voor de verdere ontwikkeling van het plan en stuurt in nauwe samenwerking met de initiatiefnemers, de gemeente en de toekomstige bewoners het proces aan.

Lees ook het interview met Lars Mosman van DubbeLL over het project.

Wil je meer weten over dit project, neem dan contact op Lars Morsman van DubbeLL.

(*) Dit project is het verlengde van het prijswinnende “Who Cares” concept van Peter van Assche (bureau SLA), Bart Lammers, Kirsten Hannema en Renet Korthals Altes. De naam van de inzending was toen: BloemkoolBurenBond.

 

En zo gaat het er ongeveer uitzien!

 

Wellicht zijn deze projecten ook interessant!