Title Image

De Havenkom wordt compleet vernieuwd, komt dat zien!

De Havenkom wordt compleet vernieuwd, komt dat zien!

Bij het maken van de Visie 2040 voor Haven, afgelopen voorjaar, zeiden veel Havenaren over de Havenkom zoals die nu is: je kan het water nauwelijks ‘beleven’, het gebied buiten de terrassen is niet echt een plek om te verblijven en te recreëren, er zijn veel stenen en weinig groen, en de uitstraling van de gebouwen en terrassen kan eigentijdser. In de Visie 2040 speelt de Havenkom een belangrijke rol in de vernieuwing. Het is namelijk een plek waar veel Havenaren en andere Almeerders met plezier komen. De nieuwe inrichting van de Havenkom heeft dan ook prioriteit gekregen. De Havenkom en de nieuwbouw voor De Meergronden zijn twee grote investeringen in ‘bouw’projecten, die veel gaan veranderen in Haven. Daarom willen we heel graag jouw mening!

Zo kwamen de schetsen tot stand

Afgelopen weken heeft gemeente Almere, samen met het Waterschap en ondernemers, gewerkt aan de uitwerking van de wensen voor de herinrichting van de Havenkom. Het Waterschap heeft hierbij gekeken wat technisch mogelijk is en ondernemers in de Havenkom spraken zich uit over hun wensen voor de toekomst. Bij het maken van de Visie 2040 is al met veel Havenaren over de Havenkom gesproken. Die informatie is ook meegenomen in de vernieuwingsplannen. Een ontwerpbureau heeft deze plannen nu uitgewerkt in eerste schetsen en ideeën. Deze kan je bekijken op de buitententoonstelling. Nu willen we namelijk weten, wat vind jij ervan?

Buitententoonstelling

Kom tussen zaterdag 28 november vanaf 13:00 uur tot dinsdag 1 december naar de buitententoonstelling ter hoogte van Sluiskade 28. Hier zie je op de schetsen hoe de Havenkom kan worden; een plek voor buiten-zijn, spel en events waar het water er niet alleen is, maar ook te beleven is. We zijn heel benieuwd wat je ervan vindt. Geef daarom je mening. Dat kan persoonlijk dagelijks tussen 13:00 en 15:00 uur bij één van de gastvrouwen/heren of op ieder tijdstip van de dag via een QR-code online. Via de QR-code kom je bij een formulier met vragen over wat jij van de ideeën vindt.

Modules voor horeca

Voorbeeld van een module

Het uiteindelijke ontwerp zal bestaan uit een basis-inrichting en uit extra modules die horecaondernemers, vastgoedeigenaren en misschien zelfs de woningeigenaren kunnen uitvoeren in de komende jaren. De basisinrichting wordt betaald door de gemeente. De extra modules zijn voor rekening van de ondernemers. Op de tentoonstelling zie je voorbeelden van dit soort modules, denk aan een serre voor de café´s en restaurants of een bootjesverhuur. De gemeente werkt mee aan de extra modules met benodigde vergunningen. Zo kan iedereen in eigen tempo en naar eigen wens samenwerken aan de vernieuwingen van de Havenkom.

Jouw mening telt

Alle reacties op de schetsen in de tentoonstelling worden verzameld, belangen en de financiële mogelijkheden worden afgewogen. Dit wordt vervolgens gebundeld in een reactiedocument. Direct omwonenden ontvangen dit reactiedocument in hun brievenbus en het komt uiteraard te staan op deze website. De gemeente maakt op basis van de reacties en gemaakte keuzes het ontwerp definitief.

Uitvoering in stappen

De vernieuwing wordt in stappen uitgevoerd want er mag eigenlijk niks gedaan worden in het ‘storm-seizoen’ tot half maart. De kade moet namelijk wel veilig blijven. De horeca daarentegen wil natuurlijk wel graag haar terrassen open hebben bij mooi weer. Het wordt dus passen en meter om het werk voor iedereen zo goed mogelijk te plannen vanaf 2021.

Voor als je niet kan langskomen, maar wel je stem wilt laten horen!

Als je geen tijd hebt om naar de tentoonstelling te komen, bekijk dan de schetsen online. Beantwoord vervolgens de vragen in het online formulier in of geef je mening door via Facebook, Instagram of door een mailtje te sturen aan havenhart2.0@gmail.com

Een voorbeeld van hoe het kan worden in de Havenkom

Wellicht zijn deze projecten ook interessant!