Title Image

De nieuwe Roef is geopend!

De nieuwe Roef is geopend!

De eerste bewoners van Haven kregen in 1976 hun huissleutel in de Roef. Het was dé ontmoetingsplek van het toen nog kleine Almere, restaurant, kerk, kinderopvang en theater ineen. De laatste jaren stond het pand leeg, geen leuk gezicht. Dat is nu voorbij. Met boven zeven appartementen en beneden een fysiotherapie-ruimte staat de Roef weer te stralen als icoon van Haven. Wethouder Hilde van Garderen en projectontwikkelaar Gert van de Glind openden op dinsdag 5 oktober 2021 officieel de nieuwe Roef.

Eerste gebouw van Almere

De Roef was een van de eerste gebouwen in Almere. Op 30 november 1976 gaf toenmalig minister Westerterp in de Roef de huissleutels aan de allereerste bewoners van Almere. Sietske van Oogen en haar man hoorden bij deze pioniers. De Roef was in deze jaren beneden een restaurant, boven een kerk met kinderopvang voor kerkgangers én een ontmoetingsplek voor bewoners en bewonersbijeenkomsten. Haar man was chef-kok in het restaurant.

Sociale broedplek

Sietske heeft nog levendige herinneringen aan die tijd. “Het idee van de uitbater was om er een zeer culinair restaurant van te maken, maar de mensen vroegen om ander eten. Dus werden er stamppotten gemaakt voor de bouwvakkers en op vrijdagavond kookte mijn man een rijsttafel en was het bruine kroeg avond. Op dit soort avonden vonden de eerste ontmoetingen tussen de pioniers plaats.” De Roef was in die tijd een sociale broedplek, hier werd Haven gevormd. “Want,” zegt Sietske, “de huizen werden gebouwd vanuit de overheid maar de samenleving bouw je met mensen.”

Wethouder: Roef doet Haven eer aan

Maar wat ooit dé ontmoetingsplek voor Havenaren was, stond de afgelopen jaren leeg. Wethouder Hilde van Garderen: “Het was triest om te zien dat het gebouw, dat in de beginjaren zoveel voor haven betekende, stond weg te kwijnen. Ik ben dan ook heel ontzettend blij dat initiatiefnemer Gert van de Glind het pand weer in oude luister heeft hersteld en er mooie appartementen en een fysiopraktijk in zijn gekomen. Het is echt prachtig geworden. Het doet Haven eer aan.”

Eigenaar pand doneert €6.000 euro aan de BIZ

Projectontwikkelaar Gert van de Glind heeft 20 winkelpanden in Almere Haven, in de Meerstraat en de Kruisstraat. Iedere keer als hij langs de Roef liep, was hem dat een doorn in het oog. Toen heeft hij het gekocht. “Er waren mensen die er een monument van wilden maken. Dat zag ik niet zitten. Wethouder Hilde van Garderen heeft zich enorm ingezet dat ik het zonder monumentenstatus kon renoveren. Ik heb me aan het project verbonden om er iets moois van maken.”

Gert van der Glind heeft duidelijk hart voor Haven en wil daarom graag ook bijdragen aan het mooier maken van het centrum. Hij doneerde tijdens de opening een check van maar liefst €6.000 euro aan de BIZ voor nieuwe kerstverlichting. Ondernemers in het centrum hebben zich namelijk verenigd om het centrum aantrekkelijker, bekender en veiliger te maken.

De Roef is echt wel een icoon

Het nieuwe ontwerp is de oude Roef in een mooie nieuwe jas. Je herkent nog steeds duidelijk de Roef in het gerenoveerde pand. Sietske is daar erg blij mee. “Ik ben niet tegen het vervangen van gebouwen voor nieuwbouw maar de Roef is toch echt wel een icoon,” vertelt zij. “Dat het nu woningen zijn geworden, vind ik alleen maar goed, er is ten slotte woningnood en ik ben ook blij dat je op de begane grond niet tegen blinde ramen aan zit te kijken maar dat het weer een commerciële ruimte is geworden.”

Wat er nog meer gebeurt in het centrum

De renovatie van de Roef is een mooi voorbeeld van wat er in Haven gebeurt en gaat gebeuren. Het hart van Almere Haven wordt de komende jaren flink aangepakt, samen met elf andere organisaties in het Havenverbond. Dit is waaraan wordt gewerkt:

 • De Singelgracht als nieuw, dorps leef- en woonklimaat voor havenaren.
 • Een levendig en compact centrum met winkels, voorzieningen, bedrijvigheid en horeca en een nieuw gebouw voor de Meergronden.
 • Ruimte voor verschillende leeftijden en doelgroepen om in Haven te wonen.
 • Een samenleving waarin we elkaar helpen en er voldoende zorg is voor Havenaren die dat nodig hebben.
 • Tot slot willen het Havenverbond Havenaren meer het heft in eigen handen geven. Een voorbeeld daarvan is het onlangs opgerichte Haven Idee, een stichting die 100.000 euro per jaar heeft voor het uitvoeren van grotere en kleine ideeën van Havenaren om hun woonomgeving te verbeteren.

Wellicht zijn deze projecten ook interessant!

 

 

 • Binnenhaven

  De Binnenhaven: een moderne wooncoöperatie

  Op de plek van het oude zwembad, naast de nieuwe sporthal, komt een bijzondere woongemeenschap, een soort hofje 2.0 voor mensen met sociale pit.

 • Tuinhuis Beeld Stefan Müller

  Het Tuinhuis, bewoners beslissen samen

  Haven heeft veel extra woningen nodig, ook dit is onderdeel van de vernieuwing, bijvoorbeeld het Tuinhuis. Bewoners konden elkaar al leren kennen voordat het eind 2017 werd opgeleverd!

 • Hart van Wierden

  Een voorbeeld van vernieuwing in woningen is het Hart van Wierden; een nieuwbouwproject met 58 sociale huurappartementen. Met deze nieuwbouw zijn de broodnodige betaalbare appartementen toegevoegd in de wijk.