Title Image

De nieuwe Roef

De nieuwe Roef

Het allereerste gebouw van Almere Centrum, de Roef, stond er al best wat jaartjes verlaten bij. Op zo nu en dan een pop-up winkel of werkruimte na, gebeurde er weinig. Het pand had een grondige opknapbeurt nodig om weer te kunnen shinen als markeringspunt van Haven. Gert van der Glind, van Kasberg Beheer, zag dit ook en pakte het aan. Het pand kreeg een grondige opknapbeurt; de oude Roef in een nieuwe jas.

Strippen onvermijdelijk

Gert van der Glind is een enthousiaste vastgoedontwikkelaar in Haven. Hij kocht 1,5 jaar geleden maar liefst 19 panden en zocht samenwerking met de ondernemers om het centrum aantrekkelijker, bekender en veiliger te maken. Zie ook dit eerdere artikel

Gert heeft de Roef een nieuwe invulling gegeven, met een praktijkruimte voor fysiotherapie beneden en boven appartementen. Dat had wat voeten in de aarde. De Roef zou namelijk een monumentenstatus krijgen en toen toch niet. Toch niet, omdat dit het voor ontwikkelaars heel lastig zou maken om het pand echt goed aan te pakken. Dit vanwege de staat waarin het verkeert, aanwezig asbest en koudebruggen.

Wethouder Hilde van Garderen zag bovendien dat vastgoedontwikkelaar Gert van der Glind, oog heeft voor de historie van het pand en ook in andere steden ervaring heeft met historische panden. De keuze was uiteindelijk: leefbaarheid aan de Markt in Haven óf een monumentenstatus. Er is gekozen voor leefbaarheid.

Oude Roef in nieuwe jas

Het pand is bijna helemaal gestript. Beneden bleef een winkel/praktijkruimte bestaan en boven vind je nu zeven appartementen. Binnenin is een patio en er liggen zonnepanelen op het dak.

Het historisch oog van Gert van der Glind is goed terug te zien in het ontwerp. Vanaf de buitenkant is het net de oude Roef in een nieuwe moderne jas, het lijkt erg op de situatie van toen de Roef in 1976 opgeleverd werd. De Roef was toen namelijk ook zwart.

De Roef bij oplevering in 1976

 

Wat levert het op voor Haven?

Na jaren van verlatenheid heeft de Roef eindelijk een nieuwe bestemming gekregen en dat past in een levendig centrum. De nieuwe Roef brengt door de praktijkruimte en bewoning levendigheid in het centrum, waarin meer woningen zeer gewenst zijn. Er wonen nu te weinig mensen in het centrum om de voorzieningen overeind te houden.

Planning

Opgeleverd zomer 2021

Wellicht zijn deze projecten ook interessant!

 

 

  • Samenwerking centrumondernemers

    De ondernemers in het centrumgebied van Haven willen zich hard maken voor een vitaal en levendig winkelcentrum. Ze vinden het belangrijk dat Haven Centrum haar goede sfeer behoudt en dat er minder leegstand komt.

  • Verlichting in het centrum

    Veel straten in Haven zijn niet goed verlicht en er zijn veel donkere plekken. The Light Challenge en het nieuwe permanente lichtplan brengen licht in de duisternis.

  • Zorggroep Almere bereidt zich voor op de toekomst in Haven

    Zorggroep Almere is volop in beweging, alles met het oog op een toekomst, waarin mensen langer thuis blijven wonen. Extra zorg moet dan dus veelal uit de directe omgeving komen. Bas Bonhof, directeur Wijkverpleging en Fysiotherapie Zorggroep Almere praat je bij over hoe dat gaat in Haven.