Title Image

De nieuwe Roef

De nieuwe Roef

Het allereerste gebouw van Almere Centrum, de Roef, staat er al best wat jaartjes verlaten bij. Op zo nu en dan een pop-up winkel of werkruimte na, gebeurde er weinig. Het pand heeft een grondige opknapbeurt nodig om weer te kunnen shinen als markeringspunt van Haven. Gert van der Glind, van Kasberg Beheer, zag dit ook en pakt het aan. Het pand krijgt een grondige opknapbeurt; de oude Roef in een nieuwe jas.

Strippen onvermijdelijk

Gert van der Glind is een enthousiaste vastgoedontwikkelaar in Haven. Hij kocht 1,5 jaar geleden maar liefst 19 panden en zocht samenwerking met de ondernemers om het centrum aantrekkelijker, bekender en veiliger te maken. Zie ook dit eerdere artikel

Gert gaat nu de Roef weer een invulling geven, met een kleinere winkel beneden en boven appartementen. Dat had wat voeten in de aarde. De Roef zou namelijk een monumentenstatus krijgen en toen toch niet. Toch niet, omdat dit het voor ontwikkelaars heel lastig zou maken om het pand echt goed aan te pakken. Dit vanwege de staat waarin het verkeert, aanwezig asbest en koudebruggen.

Wethouder Hilde van Garderen zag bovendien dat vastgoedontwikkelaar Gert van der Glind, oog heeft voor de historie van het pand en ook in andere steden ervaring heeft met historische panden. De keuze was uiteindelijk: leefbaarheid aan de Markt in Haven óf een monumentenstatus. Er is gekozen voor leefbaarheid.

Oude Roef in nieuwe jas

Het pand wordt bijna helemaal gestript. Beneden blijft een winkelruimte bestaan en boven komen zeven appartementen. Binnenin komt een patio en er komen zonnepanelen op het dak.

Het historisch oog van Gert van der Glind is goed terug te zien in het ontwerp. Vanaf de buitenkant is het net de oude Roef in een nieuwe moderne jas, het lijkt erg op de situatie van toen de Roef in 1976 opgeleverd werd. De Roef was toen namelijk ook zwart.

De Roef bij oplevering in 1976

 

Wat levert het op voor Haven?

Na jaren van verlatenheid krijgt de Roef eindelijk een nieuwe bestemming en dat past in een levendig centrum. De nieuwe Roef brengt door de winkel en bewoning levendigheid in het centrum, waarin meer woningen zeer gewenst zijn. Er wonen nu te weinig mensen in het centrum om de voorzieningen overeind te houden.

Planning

In januari 2021 wordt gestart met de (ver)bouw.

En zo gaat het eruit zien

 

De oude Roef is duidelijk te herkennen in het nieuwe ontwerp

 

De bewoners van de Roef kunnen elkaar ontmoeten in de patio

 

Wellicht zijn deze projecten ook interessant!