Title Image

De Roef krijgt (eindelijk!) nieuwe toekomst

De Roef krijgt (eindelijk!) nieuwe toekomst

Het allereerste gebouw van Almere Centrum, de Roef, staat er al best wat jaartjes verlaten bij. Op zo nu en dan een pop-up winkel of werkruimte na, gebeurt er weinig. Het pand heeft een grondige opknapbeurt nodig om weer te kunnen shinen als markeringspunt van Haven. Gert van der Glind, van Kasberg Beheer, zag dit ook en wilde er graag mee aan de slag.

Gert is een enthousiaste vastgoedontwikkelaar in Haven. Hij kocht 1,5 jaar geleden maar liefst 19 panden en zocht samenwerking met de ondernemers om het centrum aantrekkelijker, bekender en veiliger te maken. Gert zorgde er bijvoorbeeld samen met de rest van de ondernemers, en met medewerking van de gemeente, voor dat er mooie kerstverlichting kwam. De gemeente heeft daarnaast gezorgd voor nieuwe prullenbakken. Winkelstraatmanager René Verwillegen heeft in overleg met de vastgoedeigenaren en winkeliers de duivenoverlast aangepakt. Om maar wat zaken te noemen. Gert: “Het is in ieders belang om Haven levendig te houden. Het moet er dan ook goed uitzien en dus goed onderhouden worden, ook de panden. De Roef is een aanfluiting daarin, zo´n markant punt en dan zo verwaarloosd dat is gewoon echt zonde…”

 

Strippen onvermijdelijk

Gert liet het er niet bijzitten en sloot uiteindelijk een deal met de Haagse eigenaar. “Ik wil het pand weer een invulling geven, met een kleinere winkel beneden en boven appartementen. Bij een eerste onderzoek bleek echter dat alles van staal is en het pand vol zit met koudebruggen. Daardoor is het niet warm te krijgen. Daar komt bij dat achter alle platen asbest zit (!). Het moet dus helemaal gestript worden maar toen bleek ineens dat het een monument zou worden,” vertelt Gert.

“Ik vond het niet te doen om het pand op te knappen en klaar te maken voor de toekomst, binnen de regels van een monumentenstatus. Dus ben ik gaan praten met de gemeente. En toen ging de discussie los. Uiteindelijk heeft het college levendigheid en een monumenten-status tegen elkaar afgewogen. En gezegd dat als het opgeknapt kan worden in een stijl die voor iedereen prettig is, het geen monumentenstatus krijgt.” En dat is nu gebeurd.

Leefbaarheid aan de markt

Wethouder Hilde van Garderen zegt hierover: “We hebben als gemeente de afgelopen jaren met lede ogen aangezien hoe een pand met zoveel historische betekenis en op zo’n markante plek verloederde omdat de eigenaar er geen winkel meer in kreeg. Onze intentie was: een momumentenstatus. Maar we kregen duidelijke informatie vanuit de vastgoedeigenaren in het Havense centrum dat zo’n status een fikse opknapbeurt en ingebruikname van het pand nóg lastiger zou maken. Ik heb met de ontwikkelaar gesproken en gezien dat hij oog heeft voor de historie van het pand en ook in andere steden ervaring heeft met historische panden.

En, eerlijk is eerlijk, als gemeente willen en kunnen we niet alle historische panden kopen, zoals we met Bivak 1 nog wel gedaan hebben. Dus onze keuze was: leefbaarheid aan de Markt in Haven óf een monumentenstatus. We wachten nu het advies van de Welstandscommissie af over een ontwerp van de ontwikkelaar. Dat zal er over enkele maanden, na wat gesprekken, zijn. Ik verheug me erop dat deze plek mét zijn geschiedenis, weer tot leven zal komen.”

Geschiedenis meegenomen in nieuw ontwerp pand

Het eerste ontwerp voor de toekomstige Roef is klaar. Beneden blijft een winkelruimte bestaan en boven komen 11 appartementen van gemiddeld 65m2 in de midden prijsklasse. Gert: “De uitstraling en de geschiedenis van het pand zijn uiteraard meegenomen in het ontwerp. De schuine gedeelten aan de bovenkant blijven ook overeind. Het wordt straks opnieuw een markeerpunt voor een levendig Haven, maar wel op zo´n manier dat het onderdeel is van de vernieuwing en klaar voor de toekomst.”

 

 

Meer artikelen lezen?