Title Image

Flats geen probleem maar mag het licht aan?

Flats geen probleem maar mag het licht aan?

Het was volle bak donderdagavond 24 oktober in Bivak. Voor de laatste keer werd het wijkspel gespeeld in deze vorm. Deze week: mag het licht aan ik voel me onveilig, doods centrum, weg met verkeer door de Havenkom en meer onderhoud please.

 

Hoe zat het ook alweer?

Wat doen Havenaren in Bivak elke donderdagavond? Wat is dat spel met die bussen, gekleurde huisjes, bomen, honden en een circustent?

Dat zit zo: een team van specialisten werkt de komende maanden samen met Havenaren aan de toekomst van Haven. Een goede combinatie want het team heeft deskundigheid over winkelcentra, stedenbouw, samen-leven en wonen, en Havenaren weten van de hoed en de rand in Haven. Het team werkt in een pop-up plek in het oude politiebureau aan Bivak 1. In oktober en november nodigt het team veel Havenaren in kleine groepjes uit om hen te vragen hoe zij hun Haven in 2030/2040 voor zich zien en wat zij vinden van de tussentijdse ideeën die het team in die twee maanden bedenkt.

Tot nu toe wordt steeds het wijkspel gespeeld. Door het spelen van dit spel maak je zichtbaar wat er aanwezig is in jouw wijk, wat je fijn vindt in de wijk en wat wel mag verdwijnen. Op een grote foto van het hart van Haven kan je bomen plaatsen, een restaurant, ziekenhuis, busbanen, ontmoetingsplekken, speelveldjes en ga zo maar door. Nadat de eigen woonsituatie is neergezet wordt de blik gericht op de toekomst en wordt er gebouwd en gesleuteld aan een prettig Haven. Deze keer speelden Havenaren de laatste editie van het spel in deze vorm. Vanaf volgende week worden voorlopige ideeën van het specialistenteam getoetst bij Havenaren.

 

Huren te hoog van winkelpanden of ligt het ergens anders aan?

Aan en rond de tafel, Havenaren van het eerste uur. Stephen en Sander zijn zelfs geboren en getogen in Haven en hebben wel ideeën hoe het beter kan. Het centrum moet worden opgeknapt, betere winkels en beter verdeeld. Hier sluiten de meeste zich bij aan. Het kan compacter en sommige winkelstraatjes zijn gewoon weg niet prettig. Op een koopavond is het doods.

Ook mag er wel wat meer voor kinderen gebeuren in het centrum, het is nu vooral gericht op ouderen, vinden de mensen aan tafel. Toch gebeurt er veel in het centrum voor kinderen alleen is het niet altijd goed zichtbaar. Op deze kalender, het was even zoeken, vind je bijvoorbeeld alle activiteiten vanuit Aquamarijn.

Het team hoort vaak dat de huren van de winkels te hoog zijn om leuke winkeltjes aan te trekken in het centrum. Toch weet de specialist winkelgebieden uit het team, dat de prijzen gemiddeld gezien niet hoog zijn. Het zijn juist vaak de personeelskosten die de ondernemer de nek om draaien. Maar vooral: de klandizie is te klein om het hoofd boven water te houden. Dit gegeven maakt het moeilijk en onaantrekkelijk voor nieuwe ondernemers om te starten. Het compacter maken van het winkelgebied zou ervoor kunnen zorgen dat er een meer geconcentreerde aanloop van mensen komt waardoor de kansen worden vergroot om wél een klein winkeltje te kunnen bestieren in het centrum. Maar vooral is de vraag: wil je dit centrum houden, dan moet het meer mensen trekken. En eigenlijk heeft Haven zelf daarvoor te weinig bewoners…

 

Weg met wielrenners, motors en auto´s in de Havenkom

“Van mij mogen alle auto´s en wielrenners weg uit de Havenkom, het is levensgevaarlijk. Ze razen voorbij. Als het vrij zou zijn van verkeer kunnen kinderen daar lekker spelen”, vindt Stephen. Daar zijn de meeste het mee eens, je wordt haast van je sokken gereden door de wielrenners en op een dag rijdt een auto iemand aan. Kan dat niet anders? Maar Ruud vindt het juist gezellig om vanaf het terras naar de Harley´s te kijken die langskomen. En brengt het ook niet juist klanten voor de horeca? Want als je er doorheen rijdt, stop je misschien juist even voor een bakkie, ijsje of biertje. Dat is een interessante invalshoek vindt het team: hoe zorg je ook voor meer bezoekers van buiten Haven en hóú je ze in Haven? En willen ze graag een drankje drinken, iets eten of winkelen?

 

Flats prima maar mag het licht aan?

Wanneer doorgevraagd werd blijkt dat, omdat er sowieso meer woningen moeten komen, flats tot ongeveer 5-hoog geen probleem zijn. Daar moet dan toch wat groen voor worden ingeleverd maar zoals we al eerder hoorden: liever de lucht in dan dat huizen meer oppervlakte innemen en er zo nog meer groen moet verdwijnen.

Maar mag het beter verlicht alsjeblieft? Marlies vindt dat als zij op de fiets naar Stad gaat er vreselijk donkere stukken op haar pad liggen. Stephen vindt dat het centrum ook beter verlicht moet worden. “Die ronde dingen die er nu hangen, helpen daar niet bij.” Daar wordt aan gewerkt. Die ronde lichtbronnen op de markt zijn onderdeel van de Light Challenge. Een lichtplan voor Haven is in de maak. Betere verlichting draagt ook bij aan veiligheid.

 

Veilig hangen?

Over veiligheid gesproken. Don voelt zich de laatste 10 jaar onveiliger op straat, er zijn ook meer inbraken in winkels. De donkere stukken in Haven helpen ook niet mee. Het gevoel van onveiligheid wordt gedeeld door de anderen aan tafel aan de andere kant zegt Bertus dat dit een landelijk probleem is dus niet specifiek voor Haven alleen. Het team vraagt zich af wat een gevoel van veiligheid kan geven, wat kan het toekomstverhaal hieraan bijdragen?

En dan jongeren die hangen. Marlies ziet jongeren liever gaan dan rondhangen. Aan de andere kant, de jongeren zijn ook Havenaren en moeten ergens hangen vindt de rest.

Zelfs zou Marlies als oudere graag buiten in de gymtoestellen hangen. “Net zoals in Spanje aan de boulevard, daar is het altijd druk. Je beweegt en ontmoet tegelijk.”

 

Onderhoud, om je voor te schamen!

Een terugkerend onderwerp is het onderhoud en hoe niet-schoon het op plekken is. Sommige panden zien er vervallen en verloederd uit. “Corrosia is mooi van de voorkant maar die achtergevel, vreselijk, om je voor te schamen,” zegt Wil. Over het algemeen vinden Havenaren dat het ontbreekt aan onderhoud, in het groen en aan de gebouwde omgeving. Tunneltjes en bruggen, er moet echt wat aan gedaan worden. De parkeergarage Sluis wordt ook vaak genoemd en het NCWW gebouw is een doorn in het oog voor velen. Aan het NCWW-gebouw wordt in ieder geval gewerkt. Er is een voorstel van de eigenaar om het af te breken en er mooie, gewenste woningen van te maken: de Ambachtsmark. Het bedrijventerrein wordt getransformeerd naar woon- en werkgebied. Er zijn meer plannen voor leegstaande panden in het centrum.

 

Spreek je uit

Het was al met al weer een inspirerende avond! Reageren op het verslag? Mail ons: havenhart2.0@gmail.com. Tijdens de volgende bijeenkomst wordt het wijkspel anders gespeeld. Nieuwsgierig? Meld je aan!

Houd de website in de gaten of meld je aan voor de nieuwsbrief. Je kunt ons ook volgen via Facebook en Instagram.

 

HAPPY HALLOWEEN

 

Lees ook de verslagen van de rest van de werkbijeenkomsten!