Title Image

Nieuw sanitair in de Havenkom en opknapbeurt Havenkantoor

Nieuw sanitair in de Havenkom en opknapbeurt Havenkantoor

De beleving van de Havenkom wordt steeds belangrijker. Dat komt door een verschuiving in de pleziervaart. De groep mensen met een eigen boot wordt kleiner. Er wordt juist steeds vaker een bootje gehuurd om er een dag op uit te trekken. Als publiek stellen we tegenwoordig andere eisen aan passantenhavens en haar directe omgeving: we willen er meer beleven. Dat geldt ook voor onze Havenkom. Een aantal ingrepen voor de Havenkom staat dan ook hoog op het prioriteitenlijstje voor de komende jaren.

Een drijvend sanitair-unit

Een van de dingen die na lange tijd toe was aan vernieuwing in de Havenkom was het sanitair voor bootgebruikers. Het oude gebouw dat op de kade zit, is daarom vervangen door modern sanitair. De nieuwe sanitair-unit is een drijvend ponton met toiletten en douches voor bootgebruikers. Het sanitair-unit telt vier toiletten, drie douches en zes wastafels. De sanitair-unit is al geplaatst en ligt ter hoogte van restaurant Bij Brons. De toerist te voet dient gebruik te maken van de faciliteiten bij horecagelegenheden in de Havenkom.

Opknapbeurt Havenkantoor

Ook het Havenkantoortje was aan vernieuwing toe. Het Havenkantoor is de uitvalsbasis voor de Havenmeesters die de gastheren zijn van de Havenkom. Het idee was eerst om een drijvend Havenkantoortje samen met een sanitair-unit te realiseren. Maar een Havenkantoor op afstand van de sluis en zonder totaaloverzicht over de haven is eigenlijk helemaal niet handig. Diverse overwegingen om de verwachtingen, eisen en concrete mogelijkheden goed tegen elkaar af te wegen leidden tot de keuze om het sanitair compleet te vervangen en het huidige havenkantoor een opknapbeurt te geven. Op korte termijn vindt een grote onderhoudsbeurt plaats zodat het Havenkantoor weer mooi in het geheel past. Het blauwe gebouw krijgt zowel van binnen als van buiten een grijze kleur, waardoor eenheid in kleurstelling ontstaat.

Herontwerp voor de Havenkom

Om het gebied aan het water op de lange termijn aantrekkelijker te maken voor Havenaren en toeristen is een grotere investering nodig. In de Visie wordt geschreven over het nieuwe Dijkpark dat het strand, de Havenkom en het winkelcentrum met elkaar verbindt en zo echt een hotspot in Almere creëert. Herinrichting van de openbare ruimte van de Havenkom is daarbij een belangrijk onderdeel, hier is al in 2020 een start meegemaakt.

 

Wellicht zijn deze projecten ook interessant!

 

 

  • De nieuwe Meergronden, een plan

    Het gebouw van de Meergronden staat er inmiddels ruim 40 jaar en voldoet niet meer aan de eisen voor modern onderwijs. Tijd voor vernieuwing dus! En dit is hoe het zou kunnen worden.

  • Een huiskamer voor kwetsbare migrantenouderen

    In Almere, en in ook Haven wonen steeds meer oudere mensen. Daarvan heeft een deel wortels in andere landen dan Nederland. Soms hebben zij, net als andere ouderen, wat extra hulp nodig. Daarom is het project Kleurrijk Grijs gestart. Een kijkje in de kleurrijke wereld van Nancy Peper-Kasan, coördinator van het project.

  • Park Uithof gaat veranderen

    Het middendeel van het park wordt een eiland waarop Jeugdland Haven zich vestigt. Het noordelijk deel van het park verandert in een voedselbos. In het overgebleven deel komen uitkijkheuvels met mooie bomen en watergangen.