Title Image

Nieuw sanitair in de Havenkom en opknapbeurt Havenkantoor

Nieuw sanitair in de Havenkom en opknapbeurt Havenkantoor

De beleving van de Havenkom wordt steeds belangrijker. Dat komt door een verschuiving in de pleziervaart. De groep mensen met een eigen boot wordt kleiner. Er wordt juist steeds vaker een bootje gehuurd om er een dag op uit te trekken. Als publiek stellen we tegenwoordig andere eisen aan passantenhavens en haar directe omgeving: we willen er meer beleven. Dat geldt ook voor onze Havenkom. Een aantal ingrepen voor de Havenkom staat dan ook hoog op het prioriteitenlijstje voor de komende jaren.

Een drijvend sanitair-unit

Een van de dingen die na lange tijd toe was aan vernieuwing in de Havenkom was het sanitair voor bootgebruikers. Het oude gebouw dat op de kade zit, is daarom vervangen door modern sanitair. De nieuwe sanitair-unit is een drijvend ponton met toiletten en douches voor bootgebruikers. Het sanitair-unit telt vier toiletten, drie douches en zes wastafels. De sanitair-unit is al geplaatst en ligt ter hoogte van restaurant Bij Brons. De toerist te voet dient gebruik te maken van de faciliteiten bij horecagelegenheden in de Havenkom.

Opknapbeurt Havenkantoor

Ook het Havenkantoortje was aan vernieuwing toe. Het Havenkantoor is de uitvalsbasis voor de Havenmeesters die de gastheren zijn van de Havenkom. Het idee was eerst om een drijvend Havenkantoortje samen met een sanitair-unit te realiseren. Maar een Havenkantoor op afstand van de sluis en zonder totaaloverzicht over de haven is eigenlijk helemaal niet handig. Diverse overwegingen om de verwachtingen, eisen en concrete mogelijkheden goed tegen elkaar af te wegen leidden tot de keuze om het sanitair compleet te vervangen en het huidige havenkantoor een opknapbeurt te geven. Op korte termijn vindt een grote onderhoudsbeurt plaats zodat het Havenkantoor weer mooi in het geheel past. Het blauwe gebouw krijgt zowel van binnen als van buiten een grijze kleur, waardoor eenheid in kleurstelling ontstaat.

Herontwerp voor de Havenkom

Om het gebied aan het water op de lange termijn aantrekkelijker te maken voor Havenaren en toeristen is een grotere investering nodig. In de Visie wordt geschreven over het nieuwe Dijkpark dat het strand, de Havenkom en het winkelcentrum met elkaar verbindt en zo echt een hotspot in Almere creëert. Herinrichting van de openbare ruimte van de Havenkom is daarbij een belangrijk onderdeel en hier wordt al in 2020 een start meegemaakt.

 

Wellicht zijn deze projecten ook interessant!

 

 

  • Van basisschool naar 20 betaalbare seniorenwoningen

    Aan de Hofmark 271, waar vroeger basisschool de Dubbeldekker stond, komen 20 betaalbare seniorenwoningen. In samenspraak met de buurt is gekozen voor laagbouw.

  • Leemwierde: zorg aan huis en in de buurt

    Het gezondheidscentrum Leemwierde wordt gesloopt. Hier komt een nieuw gebouw voor in de plaats met de focus op extra zorg. Een mooie samenwerking tussen woningcorporatie Alliantie en Zorggroep Almere.

  • De nieuwe Roef

    Het allereerste gebouw van Almere Centrum, de Roef, staat er al best wat jaartjes verlaten bij. Het pand krijgt nu een grondige opknapbeurt en gaat weer shinen als markeringspunt van Haven. De oude Roef in een nieuwe jas.