Title Image

Nieuw sanitair in de Havenkom en opknapbeurt Havenkantoor

Nieuw sanitair in de Havenkom en opknapbeurt Havenkantoor

De beleving van de Havenkom wordt steeds belangrijker. Dat komt door een verschuiving in de pleziervaart. De groep mensen met een eigen boot wordt kleiner. Er wordt juist steeds vaker een bootje gehuurd om er een dag op uit te trekken. Als publiek stellen we tegenwoordig andere eisen aan passantenhavens en haar directe omgeving: we willen er meer beleven. Dat geldt ook voor onze Havenkom. Een aantal ingrepen voor de Havenkom staat dan ook hoog op het prioriteitenlijstje voor de komende jaren.

Een drijvend sanitair-unit

Een van de dingen die na lange tijd toe was aan vernieuwing in de Havenkom was het sanitair voor bootgebruikers. Het oude gebouw dat op de kade zit, is daarom vervangen door modern sanitair. De nieuwe sanitair-unit is een drijvend ponton met toiletten en douches voor bootgebruikers. Het sanitair-unit telt vier toiletten, drie douches en zes wastafels. De sanitair-unit is al geplaatst en ligt ter hoogte van restaurant Bij Brons. De toerist te voet dient gebruik te maken van de faciliteiten bij horecagelegenheden in de Havenkom.

Opknapbeurt Havenkantoor

Ook het Havenkantoortje was aan vernieuwing toe. Het Havenkantoor is de uitvalsbasis voor de Havenmeesters die de gastheren zijn van de Havenkom. Het idee was eerst om een drijvend Havenkantoortje samen met een sanitair-unit te realiseren. Maar een Havenkantoor op afstand van de sluis en zonder totaaloverzicht over de haven is eigenlijk helemaal niet handig. Diverse overwegingen om de verwachtingen, eisen en concrete mogelijkheden goed tegen elkaar af te wegen leidden tot de keuze om het sanitair compleet te vervangen en het huidige havenkantoor een opknapbeurt te geven. Op korte termijn vindt een grote onderhoudsbeurt plaats zodat het Havenkantoor weer mooi in het geheel past. Het blauwe gebouw krijgt zowel van binnen als van buiten een grijze kleur, waardoor eenheid in kleurstelling ontstaat.

Herontwerp voor de Havenkom

Om het gebied aan het water op de lange termijn aantrekkelijker te maken voor Havenaren en toeristen is een grotere investering nodig. In de Visie wordt geschreven over het nieuwe Dijkpark dat het strand, de Havenkom en het winkelcentrum met elkaar verbindt en zo echt een hotspot in Almere creëert. Herinrichting van de openbare ruimte van de Havenkom is daarbij een belangrijk onderdeel, hier is al in 2020 een start meegemaakt.

 

Wellicht zijn deze projecten ook interessant!

 

 

 • woningen boven de vomar

  Vernieuwde Vomar en extra woningen

  De panden waar de Vomar voordeelmarkt en de Sluis parkeergarage inzitten, zijn vernieuwd. De Vomar is uitgebreid, kantoren zijn veranderd in woningen en parkeergarage is vernieuwd.

 • Kustzone

  In het hele kustgebied ten westen van de haven komen meer woningen en wordt veel meer een recreatiegebied voor iedereen. Ook wordt met een park een mooie verbinding gemaakt met het centrum.

 • Winkelstraatmanager zet centrumgebied op de kaart

  De winkelstraatmanager heeft de specifieke taak om samen met centrumondernemers en vastgoedeigenaren levendigheid en reuring in het centrum te vergroten.