Title Image

Kimwierde: nieuwbouw geschikt voor senioren leidt tot meer woningen voor jonge gezinnen

Kimwierde: nieuwbouw geschikt voor senioren leidt tot meer woningen voor jonge gezinnen

De wijk De Wierden in Almere Haven bestaat voornamelijk uit grote, veelal sociale huur, eengezinswoningen en appartementen zonder lift. Veel bewoners wonen al heel lang in de wijk, sommigen zelfs vanaf het begin. Nu hun kroost al lange tijd is uitgevlogen wonen deze mensen vaak alleen of met zijn tweeën in een eigenlijk te groot huis. Met de bouw van een appartementencomplex met 40 sociale huurwoningen op een mooie plek aan de dijk hoopte woningcorporatie Ymere, Havenaren te verleiden te verhuizen naar een meer passende woning. Dat is gelukt. En dat is fijn want deze doorstroming zorgt ervoor dat de huizen die zij achterlaten beschikbaar komen voor woningzoekenden, zoals bijvoorbeeld jonge gezinnen.

Speciaal voor de wat ouderen

Almere Haven vergrijst, net als veel andere wijken in Nederland. Mensen willen, ook als ze ouder worden, het liefst in hun eigen vertrouwde wijk blijven wonen maar aantrekkelijke alternatieven voor hun eengezinswoning zijn er vaak nauwelijks. Tegelijkertijd zijn juist veel Almeerse gezinnen op zoek naar een betaalbare grote woning. Om de wat oudere Havenaren te verleiden verhuizen naar een meer passende woning, bouwde Ymere in de Wierden, aan de dijk van het Gooimeer, een complex met veertig sociale huurappartementen. Uiteindelijk zijn 33 appartementen verhuurd aan mensen uit Almere Haven, onder wie 26 senioren van 55 jaar of ouder. Door deze doorstroming zijn er dus heel wat huizen beschikbaar gekomen voor Havenaren die een eengezinswoning zoeken.

Verhuizen doe je niet zomaar

Om een dergelijke doorstroming op gang te laten komen, moeten mensen ook daadwerkelijk zin hebben om te verhuizen. En dat is niet niks. Je verlaat je oude vertrouwde huis niet zomaar, zeker niet als je al wat ouder bent. Regiomanager Kim Ronner van Ymere legt uit waarom mensen er toch voor kozen de stap te wagen: “Wat mensen in dit geval over de streep trok, was de locatie; het is in de buurt. Ook de mooie ligging aan het Gooimeer speelde een rol. Het complex is erg geschikt voor senioren. De meeste appartementen kijken uit over het water, alles is gelijkvloers en bereikbaar met een lift. Op de binnenplaats is ook een stallingsruimte voor scootmobiels en er is gezorgd dat de huren gelijk zijn gebleven dan wel zijn afgestemd op de huurtoeslaggrenzen. Dit zodat huurprijs geen obstakel zou zijn om te verhuizen.”

Senioren wooncoach

Ymere heeft vooraf alle huurders die in aanmerking komen voor de Groot naar Beter-regeling* in Almere Haven een persoonlijk aanbod gedaan. De regeling voorziet ook in een verhuisvergoeding van 1.250 euro en mensen konden ook gebruik maken van een wooncoach, een initiatief van de Alliantie en Ymere.

De wooncoach, Astrid Visscher, gaat op bezoek bij de mensen thuis, beantwoordt hun vragen en zet ze aan het denken over een eventuele verhuizing naar een passendere woning. Astrid: “Ouderen zijn natuurlijk niet zo flexibel meer, bovendien is het hoogstwaarschijnlijk hun laatste verhuizing dus de eisen zijn hoger. Je wilt bijvoorbeeld wel een mooi uitzicht als je straks meer thuis zit.” Astrid helpt ook bij het bewust maken van de situatie van hun huidige woning. “Een grote tuin bijvoorbeeld, kan je die nog onderhouden straks, en die trap? Ja, je kan een traplift installeren maar al die verdiepingen moet je ook schoonhouden. Langzaam zien mensen in dat een passendere kleinere woning in de buurt, dat laatste is belangrijk want mensen in Haven willen in Haven blijven, zo gek nog niet is.”

Wilt u dat Astrid ook bij u langskomt? Neem dan contact met haar op via wooncoachalmere@de-alliantie.nl

Ik zou nooit uit Haven wegwillen

Sylvia van Aaken is één van de bewoners die binnen de wijk is verhuisd. Ze woont al 36 jaar op de Kimwierde. Tot voor kort in een ruime eengezinswoning. Sylvia had nog geen moment aan verhuizen gedacht tot ze het aanbod kreeg van Ymere om naar een nieuw appartement om de hoek te verhuizen. “Ik wou helemaal niet weg uit mijn huis. Maar toen begon ik te denken; dit is toch beter voor de toekomst. Ik woon nu alleen in een groot huis en wordt slechter ter been.”

Omdat ze er vroeg bij was, kon ze een groot appartement op de begane grond bemachtigen. Dat was voor haar een voorwaarde, vanwege het uitlaten van haar hond. Die is bang voor liften. Minstens zo belangrijk was de locatie, in de buurt: “Ik zou nooit Almere-Haven uit willen. Dat heeft gewoon wat. Het is een dorp op zich.”

Het zegt wel iets als je er samen wat moois van wilt maken

Ook Bert van de Weijden en zijn vrouw verhuisden binnen de wijk. Zij verkochten hun 5-kamerwoning met garage na 20 jaar, want voor twee personen was dit toch wel wat groot nu alle kinderen zijn uitgevlogen. “We hadden geluk,” vertelt Bert, “want mensen die een huurwoning achterlieten kregen voorrang maar er was toch nog een plekje voor ons.” Bert is altijd actief geweest in de wijk, in het organiseren van activiteiten en als lid van de bewonerscommissie. “Wij zijn nu 70 en dan heb je geen zin om weer helemaal opnieuw te beginnen, nu blijven we lekker in de buurt.”

In het nieuwe complex wonen niet alleen senioren. “Zo kom je behalve senioren ook nog wel eens een kind tegen in de lift, dat is wel zo gezellig.” Het is sowieso een fijne sociale omgeving vindt hij. “Aan het begin hebben we een borrel georganiseerd om elkaar te leren kennen en we hebben met zijn allen geregeld dat de binnengalerij gevuld is met bloembakken, dat zegt wel iets, als je er samen wat moois van wilt maken.”

Wat levert de Kimwierde op voor Haven?

Er is veel behoeft aan betaalbare woningen voor senioren in Haven. Veel mensen wonen nu in een te grote woning en zouden graag verhuizen, maar wel binnen Haven. Deze woningen zijn daarom een uitkomst! De vrijgekomen woningen bieden op hun beurt ruimte aan mensen die een eengezinswoning zoeken en die nu heel moeilijk kunnen vinden.

 

*Delen van dit artikel komen uit een eerder verschenen artikel in NUL20, geschreven door Fred van der Molen. www.nul20.nl

* De Van Groot naar Beter-regeling zorgt ervoor dat mensen die in een groot huis wonen, voorrang krijgen om te verhuizen naar een kleinere sociale huurwoning die beter past bij hun huishouden.

Sylvia van Aaken voor de Kimwierde. Foto´s: Nico Boink

 

Wellicht zijn deze projecten ook interessant!