Maak kennis met Havenmeester én Havenaar Jeroen Soetens

31-08-2020

Het Havenmeesterschap wat betekent dat? Heel veel! Maak kennis met Jeroen Soetens, sluisbediener, gastheer, VVV, beheerder en wrakkenopruimer. “Dit is het mooiste baantje wat er is!”

Jeroen Soetens, 34 jaar, is een geboren en getogen Havenaar, uit de Marken. Vandaag de dag woont hij 100 meter verderop van zijn ouderlijk huis en werkt hij met een gezonde dosis passie in de Havenkom. “Dit is het mooiste baantje wat er is!” Het liefst zou Jeroen Havenmeester blijven tot aan zijn pensioen. Dat is een bijzondere uitspraak op je 34ste. Waarom is dit zo´n mooie baan en wat doet een Havenmeester dan eigenlijk allemaal precies?

 Elke dag is anders

Hoe ziet de dag van een havenmeester eruit? “Nadat ik de kinderen naar school heb gebracht, ga ik naar de haven. Het eerste wat ik doe is de planten water geven en daarna maak ik een rondje door de Haven om hier en daar wat zwerfafval op te ruimen dan om 9:00 begint de werkdag,” vertelt Jeroen. “Vanaf dan is elke dag eigenlijk anders. Soms bedien ik de hele dag de sluis en heb ik weinig tijd om gasten op te vangen en op andere dagen heb ik meer tijd om met passanten, gasten en buurtbewoners te spreken.”

 

 

 

Gastheren

Gasten opvangen? “Ja want het kantoortje van de havenmeesters is tegelijk een VVV. Wij hebben allerlei folders met fiets- en wandelroutes bijvoorbeeld maar ook een vaarkaart.” De Havenmeesters zijn dus ook gastheer voor de Havenkom. Ze heten de mensen welkom en maken ze wegwijs. “Het is eigenlijk een soort camping, dus je wilt bezoekers zoveel mogelijk gastvrijheid bieden en vertellen wat er allemaal te doen is in Haven en de rest van Almere en omgeving. Er komen mensen uit de hele wereld trouwens.”

Om 22:00 s ’avonds zit Jeroen zijn dienst erop. “Ja het zijn lange dagen maar zo voelt het helemaal niet hoor, volgens mij duurt een normale kantoordag gevoelsmatig veel langer,” lacht Jeroen.

 

 De charme van de Havenkom

De Havenkom is een belangrijke en geliefde plek in Almere. Mensen die hier aankomen, gaan ook wat drinken of eten op de terrasjes en boodschappen doen in het achtergelegen centrum. “De Havenkom is belangrijk voor de economie in Haven. Mensen vindt het echt heel bijzonder hier, en dat is het ook. De charme is dat het rustig is maar wel met horeca en winkels op loopafstand. De kom is echt een blikvanger.” Vanaf de Havenkom kan je ook met de boot een rondje Almere maken over de Blauwe As. Hier lagen eerder nogal eens wat verlaten bootjes, verworden tot wrakken. Geen leuk gezicht. Sinds vorig jaar is het weghalen van deze wrakken ook een taak van de Havenmeesters.

 

Wrakken opruimers

“We krijgen van de gemeente de opdracht om een wrak weg te halen als na een waarschuwing de termijn om zelf je boot, wrak, te verplaatsen is verstreken. Na het weghalen, slaan we de wrakken op en hebben eigenaren nog drie maanden de tijd om hun boot te claimen. Als ze niet komen wordt het getaxeerd en geveild of bij geen waarde, gesloopt. Tot nu toe is er nog niks geveild want het gaat altijd om echte wrakken.”

Het ging bijna altijd om bootjes waar niemand meer naar omkijkt. Het opruimen gaat echter verder dan dit, er wordt ook gekeken naar boten die onrechtmatig ergens liggen. “Als je er eentje weghaalde, lag er zo weer een nieuwe maar ik merk nu dat ons werk vruchten afwerpt. Mensen lijken bewuster te zijn van wat kan en niet. Dat is een vooruitgang voor de Blauwe As en Haven.”

Schoner water

Jeroen merkt sowieso dat het water schoner is geworden de laatste jaren, ook door de inspanningen van het opruimen van verlaten boten. “Mensen zijn ook bewuster en gooien niet meer klakkeloos van alles in het water. Volgens mij spelen daarnaast de waterplanten een rol. Ten minste dat schijnt zo, ik ben geen ecoloog natuurlijk.”

Het klopt dat waterplanten het water zuiveren. Waterplanten groeien echter hard en het zijn er zoveel, met name in de meren, dat de waterplanten ook af en toe gemaaid moeten worden. GCA (Grondstoffen Collectief Almere) vindt maaien en afvoeren zonde en in plaats daarvan oogsten ze de planten liever. Zij zijn gestart met een proef om de waterplanten te verwerken in groen gas, duurzaam beton en papier. Met dat beton is bijvoorbeeld een fietspad gemaakt bij de sauna in Almere Haven.

Terug naar de haven. Jeroen deelt zijn baan met Roger Klerk zodat er altijd iemand aanwezig is. De havenmeesters zijn sluisbedieners, gastheren, een VVV en wrakopruimers, onmisbaar voor Haven dus! Maar dat is nog niet alles. Zij beheren ook nog twee andere havens in Almere; de Hengelo Haven in Stad en de Olstgracht Haven. Zij houden hier toezicht op de ligplaatsen. Jeroen is alweer 8 jaar havenmeester. “Dit is gewoon het mooiste baantje van de wereld en ik hoop dat ik dit mag blijven doen tot aan mijn pensioen.” Als iemand van 34 jaar dit zegt, moet het wel een bijzondere baan zijn. Haven heeft geluk met havenmeesters zoals Jeroen en Roger.

Afbeeldingen

Volg ons op social media

 

 

 

Havenhart 2.0

Havenhart2.0 is een beweging in Almere Haven om de vernieuwing in het hart van Haven (De Werven, De Wierden, De Hoven en Centrum) te versnellen en te versterken. Te beginnen bij de oudste wijken. Meedenken?

Meedenken over het Havenhart 2.0 logo

 

 

Cookie-instellingen