De WasTas, wasserij met een sociaal randje

03-10-2019

Havenaren voor Havenaren. Ontdek hier de verhalen achter de vele bijzondere bewonersinitiateven die we hebben in Haven. 

“Wij zijn gewoon twee ouwe wijven in een wasserij met een sociaal randje,” zegt Barbara. Maar eigenlijk zijn het twee engelen. De wasserij en de stichting van Barbara en Marijke zijn een onmisbare verbindende kracht in de Gouwen.

De wasserij die Barbara de Groot en Marijke Swaneveld 3 jaar geleden opzetten in de Gouwen werd al snel een sociale ontmoetingsplek. Hieruit ontstond met subsidie van de gemeente de stichting WisseWasjes. Zowel de stichting, die het buurthuis in de wijk runt, als wasserij de WasTas zijn een onmisbare verbindende kracht geworden in de Gouwen. Maar de WasTas groeit letterlijk uit zijn voegen. Het pand aan de overkant staat al 10 jaar leeg en zou een ideale plek zijn waar de wasserette en het buurthuis samenkomen.

Vanuit de bijstand naar de WasTas

Drie jaar geleden had Barbara een plan: een tweedehandskledingwinkel mét een wasmachine. Ze was op dat moment net haar baan kwijtgeraakt, kwam in de bijstand en wilde daar zo snel mogelijk weer uit. In de sportschool liep ze haar ex-collega Marijke tegen het lijf, inmiddels ook zonder baan. Marijke was gelijk enthousiast over het plan van Barbara maar na nader onderzoek bleek een wasserette een beter idee. En zo begonnen de twee energieke dames vanuit de bijstand een eigen bedrijf: wasserij de Wastas.

Van WasTas naar WisseWasjes

Het begon met een wasserij waar ze in het begin nog niet veel te doen hadden. “Mensen uit de buurt liepen binnen voor een bakkie en een praatje, steeds meer,” vertelt Barbara. “In het begin waren we meer een ontmoetingsplaats dan een wasserij.” Dat bleef niet onopgemerkt. De gemeente zag dat de dames een behoefte in de Gouwen vervullen; het voor elkaar zorgen in de buurt. Ineens hadden Marijke en Barbara een stichting: Wissewasjes. Met een subsidie en een pandje van de gemeente startte ze een buurthuis op want het oude buurthuis was verkocht.

“Er was duidelijk behoefte aan een plek waar mensen samenkomen en elkaar helpen. De meeste mensen in de wijk wonen hier al vanaf het begin, jonge pioniers waren het en nu zijn het ouderen. Voorzieningen zijn er niet meer, de supermarkt is weg, er is geen brievenbus meer. Dankzij de vele vrijwilligers kunnen we nu mensen aan elkaar verbinden. Soms gaat iemand even mee met onze bus om een boodschap in het centrum te doen bijvoorbeeld. Of mensen die ergens heen moeten, naar de dokter of zo, worden door onze vrijwilligers gebracht.”

De was groeit het pand uit

In het buurthuis gebeurt van alles: er komt een fitclub, je kan emotioneel evenwichten, muziek maken en één keer in de week je spullen laten repareren.

Ondertussen puilt de wasserij uit. Overal staan zakken met vieze en schone was. De dames werken 6 dagen per week, maar meestal 7. “En dat voor weinig maar de vrijwilligers werken helemaal voor niks. Zo bijzonder. We hebben veel mensen met een zogenoemd rugzakje bij ons werken. Ons bedrijf is daar ideaal voor, alleen we groeien het pand uit. We zouden zo graag naar de overkant gaan en de wasserij met het buurthuis combineren zodat alles bij elkaar zit. Dan zouden we nog meer kunnen betekenen voor de buurt en meer plek hebben als leer-werkbedrijf.”

Het pand aan de overkant staat al 10 jaar leeg. “Het was vroeger een supermarkt en zou ideaal zijn voor ons maar eerst stond het te koop voor 5 ton, nu voor 3,5. Dat kunnen wij nooit betalen natuurlijk….”

Hoe mooi zou het zijn als deze twee engelen zouden kunnen verhuizen naar het leegstaande pand aan de overkant. Wie heeft er een idee hoe dit zou kunnen?

Stuur je reactie of idee naar havenhart2.0@gmail.com

Afbeeldingen

Serie: De wissewasjes in Almere Haven, deel 1

Serie: de Wissewasjes in Almere Haven, deel 2

Volg ons op social media

 

 

 

Havenhart 2.0

Havenhart2.0 is een beweging in Almere Haven om de vernieuwing in het hart van Haven (De Werven, De Wierden, De Hoven en Centrum) te versnellen en te versterken. Te beginnen bij de oudste wijken. Meedenken?

Meedenken over het Havenhart 2.0 logo

 

 

Cookie-instellingen