Title Image

Verlichting in het centrum

Verlichting in het centrum

De huidige lantaarnpalen, spotjes en andere verlichting in Almere Haven voldoen niet meer aan de wensen van ondernemers en bewoners. Het is donker in Haven. De straten zijn niet goed verlicht en er zijn veel donkere plekken. The Light Challenge en het nieuwe permanente lichtplan brengen licht in de duisternis.

 

De tweejaarlijkse Light Challenge is een innovatieve samenwerking tussen onderwijs, overheid, ondernemers en omgeving. Het doel van deze wedstrijd is het ontwikkelen van innovatieve en duurzame openbare verlichting. Het onderzoek door een groep studenten van Windesheim Flevoland liet zien dat in de huidige situatie sfeer ontbreekt op het plein. Tegelijkertijd werden bezoekers haast verblind door de etalageverlichting. Om dit op te lossen ontwikkelden de studenten een duurzaam en innovatief lichtplan. Het plan bestaat uit vier hoogtelagen: grote lichtringen op tien meter hoogte aan kabels, lichtringen in bomen, sfeervolle etalageverlichting en verlichte fonteinen.

Het architectenbureau C.Light.Wise heeft de ideeën en bevindingen van de studenten meegenomen in het uiteindelijke lichtplan voor Haven; een lichtplan met optimale verlichting. Het was een hele reis, lees er alles over in dit artikel.

Wat levert het op voor Haven?

Het nieuwe permanente lichtplan zorgt ervoor dat de straten en pleinen van Haven mooi verlicht zijn in het donker en er geen onverlichte plekken meer zijn.

Planning

De verlichting van de Light Challenge hangt er!

De vernieuwing van de permanente verlichting in Haven zal naar verwachting nog zo’n 5 jaar duren.

 

Wellicht zijn deze projecten ook interessant!