Title Image

Vernieuwen Sluis parkeergarage

Vernieuwen Sluis parkeergarage

De Sluisgarage wordt flink aangepakt, dat gebeurt in fases. Hij is straks veiliger, mooier, duurzamer en daarmee klaar voor de toekomst. Hieronder alle verbeteringen op een rij.

Hergebruik en duurzaamheid

In het kader van circulariteit (het opnieuw gebruiken van materiaal) zijn de bestaande prefab trapelementen gedemonteerd, zodat ze op maat kunnen worden gemaakt en worden teruggeplaatst in het nieuwe ontwerp. Zo krijgt oud materiaal opnieuw een nieuw leven.

De bestaande elektrische installaties worden gedemonteerd en kunnen gedeeltelijk worden hergebruikt in het Upcycle centrum op De Steiger.

Op het vierde dek komen PV-panelen. De energieopbrengst komt uiteraard ten goede van het energiegebruik van de garage. Ook wordt elektrisch rijden gestimuleerd, er komen vier laadpalen voor elektrische voertuigen.

Havense kleuren

De binnenkant krijgt een vrolijke schilderbeurt. Er is gekozen om de kleuren van de Promenade Almere Haven als thema te verwerken in de Sluisgarage. Per dek zijn de vier kleuren verwerkt in het midden van garage, waardoor bezoekers eenvoudig hun voertuig kunnen terugvinden.

Veiliger

Nadat de het schilderwerk is voltooid zullen de nieuwe led-armaturen worden aangebracht. De installatie zal afhankelijk van de aanwezigheid van bezoekers meer of minder licht verspreiden, zo wordt er geen elektriciteit verspild en is het wel veiliger.

´s Nachts zal de installatie, wanneer het kan, dus dimmen en wordt lichthinder voorkomen.

Na de spuit en schilderwerkzaamheden kunnen ook de camera’s worden aangebracht waarmee de garage 24/7 in beeld kan worden gehouden. Bewoners en bezoekers hebben aangegeven dat dit het gevoel van veiligheid in en rond garage kan vergroten.

De privacy van bezoekers wordt overigens gewaarborgd doordat de beelden uitsluitend door een speciaal daartoe bevoegde instantie kunnen worden uitgelezen.

Groene gevel

Nadat de bovenstaande onderdelen zijn afgerond, wordt begonnen met het aanbrengen van een groene gevel. Er worden stalen ‘dubbel staafmatten’ aan de oostgevel van de garage aangebracht, waarna een groenblijvende klimmende beplanting de gevel van de garage de komende jaren zal sieren.

In de laatste fase van het werk wordt het onderste dek voorzien van nieuwe bestrating. Hierbij worden de in- en uitritten van de garage en het openbaar terrein tussen busbaan en Sluisgarage, eveneens meegenomen.

Wat levert het op voor Haven?

Er komen meer woningen in het middeldure segment in het centrum van Haven en parkeren wordt slim geregeld door bezoekers te laten parkeren in de Sluisgarage terwijl bewoners parkeren in de buurt van de eigen woning. Eén van de grote voordelen van Haven centrum is namelijk dat je er makkelijk én gratis kan parkeren. Ook de Vomar is vernieuwd en de appartementen erboven zijn verbouwd tot appartementen.

Planning

De vernieuwde parkeergarage zal eind 2021 klaar moeten zijn. Er blijven tijdens de verbouwing altijd twee parkeerdekken open zodat mensen gewoon parkeren.

Voor de appartementen aan Sluis geldt dat de gemeente de grond bouwrijp maakt in de tweede helft van 2020, zodat begin 2021 gestart kan worden met de bouw van de appartementen.

De herinrichting van het openbaar gebied wordt afgerond als de rest al klaar is.

Alle planningen van de deelprojecten zijn overigens onder voorbehoud want Covid19 kan voor eventuele vertraging zorgen in de bouwperiode.

Wellicht zijn deze projecten ook interessant!

 

 

  • Hart van Wierden

    Een voorbeeld van vernieuwing in woningen is het Hart van Wierden; een nieuwbouwproject met 58 sociale huurappartementen. Met deze nieuwbouw zijn de broodnodige betaalbare appartementen toegevoegd in de wijk.

  • Kustzone

    In het hele kustgebied ten westen van de haven komen meer woningen en wordt veel meer een recreatiegebied voor iedereen. Ook wordt met een park een mooie verbinding gemaakt met het centrum.

  • De nieuwe Roef

    Het allereerste gebouw van Almere Centrum, de Roef, staat er al best wat jaartjes verlaten bij. Het pand krijgt nu een grondige opknapbeurt en gaat weer shinen als markeringspunt van Haven. De oude Roef in een nieuwe jas.